Som kjøttskjærer vil du raskt, sikkert og nøyaktig kunne forvandle et digert kjøttstykke til ferdige stykningsdeler, biffer, fileter og beinfritt produksjonskjøtt. Arbeidet er for det meste manuelt, og kniven er det viktigste arbeidsredskapet.
En kjøttskjærer må ha god fysikk, god fagkunnskap og håndverksmessig dyktighet. Kjøttskjæreren må ha kunnskaper om dyrenes anatomi, råstoffenes egenskaper, stykningsbeskrivelser, sorterings- og skjærestandarder, prøveuttak og analyser.
Kjøttbransjen har høye kostnader og små marginer; derfor må en kjøttskjærer kunne utføre sitt arbeid på en måte som ivaretar produktiviteten så vel som økonomien og kvaliteten.
Norsk kjøttindustri er spesialisert, og det finnes mange bedrifter landet rundt som skjærer storfe, svin, lam eller fugl. Som kjøttskjærer kan du også arbeide i mindre håndverksbedrifter hvor man ofte deltar i flere deler av kjøttforedlingen. Det er et stort behov for dyktige fagarbeidere i kjøttskjærerfage.
Yrkesbetegnelse:
Kjøttskjærer med svennebrev/mesterbrev
Eventuell videreutdanning:
Matteknologi, Teknisk Fagskole
Lønn i læretiden:
40% 1. år, 60% 2. år av faktisk begynnerlønn for fagarbeidere
Pølsemakerfaget har utviklet seg fra å være et utpreget håndverksfag til også å omfatte bruk av avansert teknologi for å sikre både smak og kvalitet. Det viktigste vil imidlertid alltid være gode håndverksmessige kunnskaper og faglig innsikt.
Pølsemakeren må ha gode kunnskaper om råstoffenes egenskaper og de ulike bearbeidingsprosessene. Ny teknologi og god håndverksmessig tradisjon er like viktig i utøvelsen av faget. I industribedriftene ser vi ofte egne, spesialiserte produksjonslinjer hvor det bare er noen få produkter. Dette gir muligheter for en rekke fordypningsmoduler utover kjerneområdet pølse- og påleggsproduksjon. Åpnere grenser stiller krav om produktutvikling og innovasjon. Men like viktig er det å ivareta tradisjonelle norske kjøttprodukter.
Store og små industribedrifter produserer i dag hovedtyngden av de kjøttvarene som leveres til grossister, kjeder, større dagligvareforretninger og storhusholdninger. De fleste jobbene som pølsemaker finnes i industrien, men man ser også en økning av mindre håndverksbedrifter som produserer kjøttvarer for salg. Som pølsemaker kan du også starte din helt egen produksjon av spesielle kjøttprodukter.
Yrkesbetegnelse:
Pølsemaker
Eventuell videreutdanning:
Matteknologi, Teknisk Fagskole
Lønn i læretiden:
40% 1. år, 60% 2. år av faktisk begynnerlønn for fagarbeider
Et særtrekk ved reiselivstjenester er at selve produktet eller tjenesten oppstår i møtet mellom mennesker, mellom kunden eller passasjeren og servicemedarbeideren. Produksjon og forbruk skjer samtidig. Derfor er kommunikasjonsevnen og kommunikasjonsviljen hos servicemedarbeiderne en avgjørende kvalitetsfaktor, både med hensyn til gode språkferdigheter og kulturforståelse. Det viktig å ha sosiale ferdigheter og kjennskap til ulike væremåter for å kunne kommunisere med ulike typer mennesker.
Skal beherske kundebehandling og arbeide selvstendig og planmessig med salg og forslag til reiser. Bruk av informasjonsteknologi som salgs- og støtteverktøy, fremmedspråk, kunnskaper i geografi og kjennskap til andre lands kulturer vil være viktig. Du skal yte service til ulike målgrupper, og må derfor ha forståelse for sammenhenger mellom behov, motiv og forventninger.
Reise- og bookingbyråer, ved jernbaneselskaper, båt-, fly- og bussterminaler, ombord i transportmidler, event- og attraksjonsbedrifter, turistkontor, og hos turoperatører
Yrkesbetegnelse:
Reiselivsmedarbeider
Eventuell videreutdanning:
Norsk hotellhøgskole, mastergrad i hotell- og reiselivsadministrasjon samt masse andre høskoletilbud
Lønn i læretiden:
40% 1.halvår, 45% 2.halvår, 55% 3. halvår og 60% 4. halvår av fagarbeiders begynnerlønn
For å trives med kontorfag må du like å arbeide på PC. Du må kunne snakke med folk på telefonen, være serviceinnstilt, og du må framfor alt vere høflig.
Et yrke med mange og varierte oppgaver alt etter i hvilken virksomhet du får ditt arbeid. De viktigste oppgavene vil være sekretærarbeid, arkivarbeid, personalarbeid, regnskaps- og økonomiarbeid. Du vil lære mer om administrative rutiner og funksjoner, bruk av hjelpemidler innenfor IKT, kommunikasjon og kundebehandling, enkle økonomioppgaver og andre sekretærfunksjoner.
Sentrale arbeidsområder er
Kontor- og administrasjonsmedarbeidere jobber i offentlige virksomheter, biblioteker, service- og informasjonssentre og i private bedrifter.
Yrkesbetegnelse:
Kontor og administrasjonsmedarbeider
Eventuell videreutdanning:
Fagskoler og høgskoler
Lønn i læretiden:
40% første år og 60% andre år av fagarbeiders begynnerlønn
I et samfunn som stadig blir mer komplisert og sårbart, har sikkerhetsbransjen en nøkkel- rolle. Det har i de senere år vært en endring i trusselbildet som resulterer i at det stadig stilles større krav til kompetansen til en fag-arbeider i sikkerhetsfaget. Fagarbeideren skal være en ressursperson innen alle områder i det sivile sikkerhets-
markedet.
En vekter må lett kunne samarbeide med politi og tollere, og må ha evnen til å observere, forebygge og håndtere konflikter i samsvar med etiske og rettslige retningslinjer. Vekteren vil arbeide med alt fra forebyggende informasjonstjeneste ovenfor publikum og kunder, til tradisjonelt vakthold og sikring av verdier og verditransport.
Sentrale arbeidsområder i sikkerhetsfaget er
I alle bedrifter som arbeider innenfor sikkerhetstjenester – både i privat og offentlig sektor. Arbeidsoppgavene vil variere innefor overvåking, personellsikring, vakthold og verditransporter
Yrkesbetegnelse:
Vekter
Eventuell videreutdanning:
Generell studiekompetanse, høyskoler, universiteter
Lønn i læretiden:
40% første år og 60% andre år av fagarbeiders begynnerlønn
Slakteryrket er et av verdens eldste yrker, og danner grunnlaget for all videre kjøttproduksjon.Slakteren skal utøve sitt yrke i henhold til lover og regler og på en måte som samfunnet aksepterer. Det er derfor svært viktig at den fagutdannede innehar stor faglig innsikt og dyktighet.
Det er slakteren som er første ledd i prosessen med å foredle kjøttet til ferdige produkter, og slakterens arbeid slutter ved den ferdige slakteskrotten opphengt på kjølerom. Slakteren må ha gode kunnskaper om kjøtt som råstoff og hvilke forhold i slakteprosessen som påvirker kvaliteten.
Industrialisering, moderne teknologi og strenge krav til matsikkerhet har medført en dynamisk utvikling av faget.
Som slakter kan du jobbe i moderne industribedrifter over hele landet, med et av verdens eldste yrker i en bransje som preges av bruk av moderne teknologi og økt industrialisering.
Yrkesbetegnelse:
Slakter
Eventuell videreutdanning:
Matteknologi, Teknisk Fagskole
Lønn i læretiden:
40% 1. år, 60% 2. år av faktiskbegynnerlønn for fagarbeidere